De fleste mennesker er udmattede efter en lang flyvetur og trænger bare til en god nats søvn, efter at havde siddet klemt i en flyvemaskine i flere timer. Folk, de rejser meget, kender med sikkerhed også til problemet, når man endelig er ankommet til hotellet elle sin lejebolig, nemlig, at det kan være ufatteligt svært at falde i søvn et nyt sted. Ofte melder forvirringen også sin ankomst, når man vågner – Hvor er jeg og hvordan pokker er jeg dog havnet her?

Der er dog nogle simple ting, du selv kan gøre, for at få en god nats søvn efter en lang rejse. Hvis du har rejst gennem en tidsforskel på et par timer og din døgnrytme ikke passer til den reelle tid, altså hvis der er lyst ude, når du skal sove, kan du ty til en god gammel kending – Øjenmasken! Nogle hoteller uddeler dem på rejsen, eller også kan du købe din egen i lufthavnen eller måske finde den i hotellets kiosk. Det er en nem måde at snyde hjernen til at tro, at det er nat og den skal sove. Hvis du bor i en storby eller der generelt er meget larm og hurlumhej på hotellet, kan ørepropper også være med til at give dig en god nats søvn et nyt sted, hvor din krop stadig forsøger at vænne sig til alle de nye indtryk.

Medbring dit eget sengetøj og gør hotellet til dit hjem

Apropos nye indtryk, så kan det hjælpe din søvn godt på vej, at kombinere dem med nogle kendte indtryk, som din hjerne og krop er vant til at registrere. Det er måske ikke det mest åbenlyse bud på en god nats søvn, men du kan medbringe dit eget sengetøj. Den hjemlige og kendte duft samt følelse af sengetøjet kan være med til, at du snyder hjernen til at tro, at du er hjemme og dermed bliver du automatisk mere afslappet. Der er ingen regler om, at du ikke må medbringe dit eget sengetøj, når du bor på hotel, men det er en del nemmere at gøre, hvis du lejer en feriebolig eller lejlighed gennem eksempelvis Airbnb. Hvis du har plads i kufferten, er dette ikke en tosset idé, men du kan også købe dit eget sengetøj på rejsen og vaske det i samme skylle- eller vaskemiddel, som du bruger derhjemme.

Hvis du er væk længere tid og har brug for at føle fornemmelsen af hjem, kan du medbringe et billede af din familie eller dit kæledyr eller noget andet, der minder dig om hjem. Hvis du har prøvet overstående og stadig ligger og vender og drejer dig, er det en god idé at stå op, læse en bog og måske tage et langt, varmt bad så kroppen kommer ned i gear. Forsøg så vidt muligt at undgå at kigge i for mange skærme, da lyset er med til at holde din hjerne vågen og dermed forhindre en god nats søvn.